Výsledky vyhledávání v sekci Zaujímavosti na dotaz vody citr��nom

Tepelné čerpadlá

access_time25.február 2020personAlena Haldová

Okrem zaradenia budovy do energetickej triedy A až G, energetický certifikát obsahuje tiež návrh opatrení, ktoré by bolo vhodné vykonať v záujme zlepšenia aktuálneho stavu. Tieto opatrenia majú formu odporúčení a nie sú záväzné. Navrhované zlepšenia domy sú návodom na zníženie spotreby energie budovy a emisií oxidu uhličitého. Po ich realizácii by malo nasledovať zlepšenie aktuálneho stavu a zmena hodnotenia budovy s tým, že sa posunia do vyššej, energeticky efektívnejšej, triedy.Hodnotu budovy nepochybne zvýši aj inštalácia súčasných technických vymožeností akými sú slnečné kolektory. Ako dochádza ku klimatickým zmenám, nárastu cien klasických energií, tak aj výroba slnečných kolektorov a v posledných rokoch zaznamenala prevratné zmeny. Odrážajú sa v nej aktuálne poznatky a skúsenosti vedy a výrobcov. Trh ponúka široké spektrum kolektorov – ploché slnečné kolektory a vákuové / trubicové slnečné kolektory - vrátane doplnkových zariadení solárneho systému vykurovania. Toto obdobne platí aj v prípade tepelných čerpadiel. Je len na rozhodnutí investora, pre ktorý typ - tepelné čerpadlo zem – voda, tepelné čerpadlo vzduch – voda, respektíve tepelné čerpadlo voda – voda. Výber od najlacnejšieho až po najdrahšie tepelné čerpadlo sa odvíja od požiadaviek majiteľa stavby, ktoré má systém ohrevu teplej úžitkovej vody a systému kúrenia spĺňať. Určite mnohí ľudia sa už mali možnosť na základe osobnej skúsenosti presvedčiť, že lacné riešenia prinášajú jednoduché výsledky. Inými slovami platí zásada, že skúpi platia dvakrát. Na druhej strane ešte neznamená, že najdrahšie je samozrejme aj najlepšie a najefektívnejšie.

folder_openPřiřazené štítky

Vysokoškolské stravovanie

access_time25.február 2020personAlena Haldová

Začlenenie do študentského života znamená prírastok vedomostí, spomienok a niekedy aj kilogramov navyše. Napchať sa do maturitného obleku na štátniciach, je niekedy sci-fi kombinované s komédiou. Za 5 rokov na výške som videla, že študentská kuchyňa, rovná sa rýchle jedlo, jedlo na “stojaka”, do ruky kým sa študent presúva medzi prednáškami, hotové a najlepšie aj dojedené za pár minút, …Internát je vytúžené miesto. Naplnenie túžob o samostatnom rozhodovaní. Samozrejme už dosť dlho nad tebou nikto nestojí aby ti povedal: “Jednu lyžičku za sestričku, druhú … ” ale aj tak je to teraz iné, celé len na tebe. Áaaaaaano, a teraz si dám čokoládu ešte pred večerou.Tak aká je študentská realita? Obľúbené sú rýchle cestoviny, polotovary, donáška pizze chodí na internát častejšie ako MHD a polohy rýchlych občerstvení študent ovláda lepšie ako otčenáš. V škole kopec stresov, lebo aj keď si prečítaš článok o organizácii času, aj tak sa to nakoniec nejako nakopí … a na výtvory šéfkuchára bez čapice jednoducho nie je čas.No a čuduj sa svete (alebo aj nečuduj), okrem povinností sa kopia aj kilogramy tuku.Mysli skôr, než tvoje brucho bude vyzerať ako pred súťažov: Čím viac pásikov, tým viac *nemenovaná športová značka*.Opačný prípad je nezdravý úbytok na váhe. Všetky takéto zmeny sú vo väčšine prípadov spôsobené nesprávnym výberom potravín, veľkým stresom počas skúškového obdobia, prejedaním sa, nedostatkom spánku, zlými stravovacími návykmi, obmedzím pohybových aktivít (platí najmä pre bývalých športovcov) a tak ďalej.Nechceš byť šampiónom v počte pásikov na bruchu? Čo teda robiť? Tak napríklad:1.) Začni deň s raňajkamiRanná  dievčenská kovbojka ohľadne oblečenia a maľovania je nám všetkým známa. Nezostane čas na raňajky? Mysli na svoje zdravie a oblečenie si nachystaj už večer, pretože niekto múdry raz povedal, že raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa. Napriek svojej ošúchanosti je tento výrok stále pravdivý.2.) Obmedzuj rýchle občerstveniePáči sa ti predavačka bagiet? Radšej ju pozvi na rande hneď. Po 50 bagete si ťa už určite všimne a po 70 jej to začne byť podozrivé, ale ak si medzi tým riadne nešportoval, na za začiatku si mal väčšiu šancu.3.) Buď trendy so zdravou desiatouAk sa slovo desiata stratilo z tvojho života niekedy na základnej škole, oznamujem  ti, že táto móda by mala do tvojho života zavítať spolu s jesennou kolekciou. Nezdravý životný štýl je prežitok. Ukáž, že vieš čo je IN a medzi prednáškami si pochutnávaj na pravej študentskej desiate.4.) Konzumuj menej cukru a alkoholuTo, že alkohol má veľa kalórií a zjesť 2 škatule horaliek znamená výživový prešľap asi vieš. Nik nepredpokladá, že sa týchto potešení/nerestí vzdáš úplne. Moc to teda nebudem rozmazávať. Vieš kde je tvoja miera.5.) Úspech je vyvážená stravaAj taký vysokoškolský študent ako ty potrebuje určité množstvo bielkovín, tukov, sacharidov, minerálov a vitamínov. Každý sme individuálny.  Jesť je potrebné, ale vedieť sa najesť rozumne, to je umenie.6.) Nezabúdaj na tekutinyNeuveríš, ale tvoje telo je z 90 % voda. Nežartujem! Takže ak sa nechceš vypariť do vesmíru, musíš sa napiť vody. Teraz som žartovala! Pravda je taká, že nedostatok tekutín spôsobuje bolesti hlavy, nesprávne fungovanie životne dôležitých orgánov a baby, toto je dôležité. Málo tekutín vysušuje pleť a prispieva k tvorbe vrások.Pripraviť si poriadne jedlo na internáte môže byť výzva, ale aj to sa dá naučiť. Portál pre Študenta pripravuje veľa tipov na rýchle, ľahké a cenovo dostupné študentské jedlá.

folder_openPřiřazené štítky

Ako posilniť imunitu

access_time29.február 2020personAlena Haldová

Imunita, inak nazývaná aj obranyschopnosť organizmu je odolnosť organizmu voči  cudzím, nežiaducim organizmom, konkrétne baktériám, vírusom, parazitom, mikroorganizmom, hubám či plesniam.Sú to organizmy viditeľné iba pod mikroskopom, ktoré spôsobujú široký rad chorôb a infekcií. Životné prostredie, životný štýl a typ stravovania mnohokrát spôsobia oslabenie práve našej imunity. Potom hľadáme prostriedky, či spôsoby na jej posilnenie, aby sme sa vyhli chorobám a boli fit. Je to možné získať správnou stravou, pohybom na čerstvom vzduchu, otužovaním, spaním pri otvorenom okne, saunovaním a taktiež pomocou rôznych byliniek,  ktorých cieľom je silná imunita.Základ našej celej imunity je v žalúdku a najmä v črevách. Preto je veľmi dôležité prijímať zdraviu prospešné látky v potravinách. Najdôležitejší je vitamín C, ktorý získame z ovocia a zeleniny. Posilňuje celkovo imunitu, pomáha v liečbe a  prevencii mnohých infekčných a bakteriálnych ochorení. Podporuje vstrebávanie železa, tvorbu bielych krviniek a je aj silným antioxidantom – pomáha eliminovať voľné radikály. Veľmi pozitívne na imunitu pôsobí spolu v kombinácii so zinkom, alebo železom. Preto by sme mali jesť veľa celozrnných výrobkov, červeného mäsa, strukovín.Z iných minerálov je tiež nevyhnutný selén a mangán, ktoré nájdeme v ovsených vločkách. Taktiež je dôležité prijímať potraviny s obsahom laktobacilov, ktoré posilňujú celkovo črevnú mikroflóru. Nájsť ich vieme v živých jogurtoch alebo v acidofilných mliekach. Priaznivé účinky na imunitu majú aj betaglukány – prírodné polysacharidy. Nájdeme ich napríklad v hlive ustricovej. Netreba podceňovať ani správny pitný režim, najmä piť dostatok čistej vody a bylinkových čajov, napr. z harmančeka, echinacey, zázvoru, lipy či bazy.Významným faktorom na posilnenie imunity je otužovanie organizmu na čerstvom vzduchu, striedaním teplej a studenej sprchy, absolvovaním sauny či ľadového kúpeľa a celkovo aktívnym pohybom, cvičením, plávaním. Najvhodnejšie aktivity na čerstvom vzduchu sú beh, alebo rýchla chôdza, prípadne turistika. Odradiť by nás nemalo ani chladnejšie počasie, práve naopak, telo sa tak rýchlejšie otužuje. Vtedy ale netreba podceňovať vhodné oblečenie podľa ročného obdobia.Pre silnú imunitu je dôležitý aj kvalitný a  pravidelný spánok. Ten podporí správny matrac a vankúš, vetraná miestnosť a  minimálne 6 hodín spánku.Samozrejme nepostrádateľným faktorom je hygiena, či už osobná, alebo hygiena miestností, potravín a  prádla.Možno neuveriteľné, ale významnú úlohu v imunite zohráva aj stres. Ten narúša rovnováhu. Naše zdravie a  aj imunita potrebuje rovnováhu medzi pracovným vyťažením a relaxom. V strese sa oslabuje imunita a naše telo rýchlejšie podľahne choroboplodným mikroorganizmom. Predísť tomu sa dá správnou psychohygienou, ktorej základ tvorí práve relaxácia.

folder_openPřiřazené štítky

Povinná výbava kuchyne

access_time01.marec 2020personAlena Haldová

Kuchyňa je miestnosť, ktorá už nie je skrytá za zatvorenými dverami, často tvorí súčasť obývacieho priestoru. Pri jej plánovaní ide predovšetkým o to, aby bola funkčná, praktická, hygienická, ľahko udržiavateľná....a aby „ladila“. Jej celkový vzhľad závisí od výberu skriniek, spotrebičov, úchytiek...Dôležitou časťou kuchynskej linky je priestor medzi spodnými a vrchnými – nástennými skrinkami, kde sa nachádza najviac „ohrozovaná“ stena. Musí odolávať teplu, vlhku, pôsobeniu pary, vode, prskajúcemu oleju,... Preto je povinnou výbavou tejto časti kuchyne zástena. Jej povrchová úprava má byť trvanlivá, odolná, nenáročná na údržbu. Zadný panel – zástena, môže mať rôzne podoby. Spolu so skrinkami vytvára celkový výraz kuchyne. Snáď si ešte spomínate na najjednoduchšiu a určite najškaredšiu zástenu v panelákoch – vonkajší plášť umakartového jadra so spojovacími kovovými lištami. Dnes je, našťastie, k dispozícii pestrá paleta prírodných aj umelých materiálov, lesklé aj matné povrchy, rozličné farby, dekory. Je naozaj z čoho vyberať.Odolná stálicaKlasikou, ktorá je stále obľúbená vďaka pevnosti a odolnosti, sú keramické obklady. Výborne sa čistia, odolávajú vode, mastnote, chemikáliám, vysokým teplotám aj mechanickému poškodeniu. Na výber sú rôzne rozmery, farby, vzory. Od sklenej či keramickej mozaiky po veľkoformátové obklady. Problémom môžu byť špáry medzi nimi, ale ich čistenia sa netreba báť. Existujú nátery s obsahom polymérov, ktoré umožňujú jednoduchým a rýchlym spôsobom úpravu a obnovu pôvodnej farby cementových špárovacích hmôt. Ich použitie je veľmi jednoduché a rýchle. Bezchybný jednoliaty povrch sa dá dosiahnuť bezšpárovým obkladom. Hrany sú špeciálne zabrúsené a perfektne do seba zapadajú. Zabezpečia nielen ľahšiu údržbu, ale aj moderný a elegantný vzhľad.Laminátová doskaČasto používaným riešením je materiál identický s pracovnou doskou. Základom je drevovláknitá doska potiahnutá vysokotlakovým laminátom, na zvislú stenu stačí hrúbka 17 mm. Je to materiál trvanlivý a odolný voči mechanickému poškodeniu, svoje miesto nájde v kuchyni každého štýlu. Záleží na individuálnom vkuse, pre aký typ sa rozhodnete. Obľúbené sú drevené dekory – imitácie duba, orecha, javora, slivky... Vnášajú do kuchyne pocit pohody a útulnosti, mäkší výraz. Populárne sú tiež chladné motívy mramoru a žuly či lamináty, napodobňujúce surový betónový poter alebo kovy. Dosky s metalickým povrchom imitujú napríklad hliník, meď, mosadz, antikoro či hrdzavé železo. Štýlovo ladia s minimalistickým strohým nábytkom. Vďaka rovnakému vzoru pracovnej dosky a zásteny pôsobí kuchynská linka ucelene.Kovový leskS nehrdzavejúcou oceľou sa v kuchyni najčastejšie stretávame v podobe drezov, hrncov, spotrebičov... V minimalisticky či high-tech zariadených kuchyniach aj v podobe zásteny z antikora alebo eloxovaného hliníka. Napriek tomu, že tento materiál výborne odoláva vlhkosti, kyselinám, chemikáliám, vyžaduje častejšiu a náročnejšiu údržbu, boj s kvapkami vody, odtlačkami prstov.Prírodné pozadieDrevo je najobľúbenejší prírodný materiál, no na zástenu nie je veľmi praktické. Ak sa však preň rozhodnete, najvhodnejšie je tvrdé drevo cudzokrajných stromov (céder, mahagón, teak,...), odolné voči vlhkosti a pare. Musí mať správnu povrchovú úpravu – prírodný vosk alebo kvalitný lak, ktorú treba v pravidelných intervaloch obnovovať. Najviac môže utrpieť drevo za plynovou varnou platňou. Musíte dávať pozor na oheň aj na väčšie horúce hrnce, aby sa náhodou o zástenu neopreli. Odolným kúskom je zástena z kamenárstva. Stopercentná hygiena, ľahká údržba, mimoriadne dlhá životnosť, prirodzená krása. Z prírodného kameňa sa najčastejšie používa žula, alternatívou sú travertínové alebo mramorové dosky. Tieto je potrebné ošetriť proti poškodeniu kyselinami a inými chemikáliami.Na zástenu je vhodný aj umelý kameň, ktorý okrem zaujímavého vzhľadu spája v sebe kvalitu, estetiku a praktickosť, ponúka vysokú hygienickosť a ľahkú údržbu. Neporézny a homogénny umelý kameň zaisťuje odolnosť proti škvrnám, výnimočnú tvrdosť, takmer neobmedzenú životnosť. Umelý kameň navyše poskytuje jedinečnú možnosť „neviditeľne“ spojiť zástenu s pracovnou doskou či plynulé pokračovanie zásteny v rohoch bez škár, realizáciu netypických, napríklad zalamovaných kuchynských liniek bez toho, aby bolo spoje vidieť. Do pracovnej dosky z umelého kameňa sa dá bez viditeľných spojov integrovať aj drez z rovnakého materiálu.Iné možnostiZa kuchynskou linkou sa v podobe zásteny používajú aj sklovláknité tapety či umývateľné nátery. Na veľmi namáhané miesta vystavované hrubému znečisteniu(za sporákom a drezom) ich však neaplikujte, ak nechcete tráviť svoj voľný čas ich čistením, prelepovaním či natieraním.Hladký povrch = ľahká údržbaV súčasnosti je jednoznačne najmodernejším trendom obkladanie stien sklenými panelmi. Rozšíreným sklom, ktoré sa používa do kuchýň ako zástena, je Lacobel (Lacomat) – 4 alebo 6 mm hrubé lakované sklo so špeciálnou úpravou. Je odolnejšie voči teplu, otrasom aj úderom, vyniká leskom a pocitom čistoty. Výhodou oproti tvrdeným emailovým sklám je nižšia cena, no Lacobel sa nemôže používať za plynové sporáky. Neodoláva teplotným výkyvom a hrozí jeho prasknutie. Pri elektrických sporákoch treba opäť dávať pozor, aby sa veľké hrnce na zadných platniach nedotýkali skla. Treba počítať aj s tým, že do skla sa budú musieť vŕtať otvory na zástrčky, vypínače a obyčajné nekalené sklo je voči týmto zásahom menej odolné.Kalené tvrdené sklo stojí viac, ale rozhodne sa oplatí priplatiť si. Má podstatne trvácnejšie vlastnosti – je tepelne spracované, po úprave získa nové rozloženie vnútorného napätia, ktoré má vplyv na podstatnú zmenu vlastností skla. Získa odolnosť proti nárazu, zvýši sa jeho pevnosť a tepelná odolnosť, bezpečnosť. Riziko poranenia je znížené na minimum. V prípade, ak sa sklo rozbije, rozpadne sa na množstvo drobných neostrých kúskov. Zásteny z kaleného skla môžu byť alternatívou k tradičným keramickým obkladom. Predstavujú moderné a maximálne kvalitné riešenie interiérov.

folder_openPřiřazené štítky

7 efektívnych spôsobov, ako vyčistiť kuchynský nábytok od tuku, bude ako nový aj bez drahých chemikálií

access_time02.marec 2020personAlena Haldová

Tradičné metódy čistenia kuchynského nábytkuNa všetkých plochách možno čistiť spôsobmi tuk-testované. Veľkým plusom týchto praktík – že nebudú ničiť vaše ruky a dokonale sa vyronajú sa s úlohami.Ocot a mydlová vodaČistí laminátové povrchy a obklady, môžete použiť ocot riedený s teplou vodou a 1 polievková lyžica 9%,  jablčného octu. Mokrý uterák / handra, utrite povrch. Pri zložitých nečistotách opakujte krok s prídavkom mydlového roztoku.Olej a sódaÚžasné fakt – olej pomáha čistiť nečistoty. V skutočnosti, zmes funguje dobre a je používaný na prednom paneli kuchynského nábytku, pretože sa vzťahuje k šetriacim prostriedkom. Na prípravu nutnosť dodržiavať v pomere 1: 1.Použitie: aplikuje na povrch, po dobu pol hodiny, odstráňtze mäkkou hubou. Ťažké špina zmizne iba s mechanickým pôsobením, takže buďte pripravení na druhú fázu, kedy je použitá iba sóda. Na konci práce je trebazmyť umývací prostriedok. Nábytok z prírodného dreva sa premýva len s čistou vodou, budú zvyšky rastlinného oleja skryť škrabance, zlepšenie vzhľadu, a bude slúžiť ako dodatočná ochrana nábytku.Prášok do pečivaPridajte prášok do vody, nie na tekutú kašu. Výsledný roztok bol kladený na vybraných oblastiach a nechať po dobu 30 minút. V dôsledku toho, na mieste sa stáva sivasto žltá a zmyť čistou vodou.Lieh, vodkaBavlnené vankúšiky namočené v alkohole, ľahko odstraňujú mastnotu a čerstvé kvapky na rúčkach . Trite dostatočne energicky, a povrch sa stáva čistý. Odporúča sa potom utrieť ošetrované miesto niektorým esenciálnym olejom (jedľa, eukalyptus). To pomôže obnoviť kvalitu povlaku a naplníte miestnosť s príjemnou vôňou.LemonPlátok citrónu odstráni mastný povlak, ktorý sa objaví v procese vyprážanie. Plátky citróna postupne potierajte na špinavé miesto. Hojnosť šťavy treba nechávať vo forme odtoku. Umyte obrúskom namočeným v teplej vode. Vytrite do sucha handrou.MydloNa stolovú dosku zo žuly a mramoru sa neodporúčajú chemikálie. Na takých plochách dokonale “pracuje” Mydlo na pranie. Notorický škvrny pred prácou, je žiadúce, aby nasiakli – penou a nechajte 10 minút. Po umytí, aby sa zabránili šmuhy, utrite povrch suchou handričkou.Vodka zloženieNalejte do misky 200 ml vodky, rovnaké množstvo 9% octu, 0,5 lyžičky silice (oranžová). Kvapalina sa naleje do spreju, aplikovať ju rovnomerne na panely nábytku, vrátane bočných plôch. Po 20 minútach, odstráňte zvyšky prostriedkov vlhkým mikrovláknom. Mimochodom, tento nástroj je vhodný pre čistenie dlaždíc, to pomáha odstraňovať vápenné usadeniny z kohútika.

folder_openPřiřazené štítky

9 spôsobích vlastností, prečo je dobré piť teplú vodu s citrónom

access_time02.marec 2020personAlena Haldová

Pohár teplej vody s citrónom alebo limetkovú šťavu na lačný žalúdok je prekvapivo užitočné pre mnoho dôvodov.1. Citróny sú veľmi užitočné, pokiaľ ide o problémy s trávením. Pohár citrónovej šťavy sa ľahko zbaviť trávenie.2. Starajte sa o krásu. Lemon, ktorý je prírodné antiseptikum, môže pomôcť zbaviť sa kožných problémov. Vitamín C, na ktoré sú bohaté citrusové plody, omladzuje pokožku a robí ju žiarivejšiu. Limon pôsobí tiež ako činidlo proti starnutiu.3. Odstraňuje prebytok kilogramov. Každodenné užívanie vody s citrónom a medom v dopoludňajších hodinách pomáha pri chudnutí. Tento recept je už dlho používaný v Indii.4.Toto ovocie vďaka antibakteriálne vlastnosti, stal sa naším najlepším priateľom pri nachladnutí.5. Tento nápoj reguluje vysoký krvný tlak, závraty, zmierňuje nevoľnosť, a ponúka relaxáciu pre telo i dušu.6. Teplá voda s citrónom pomáha očistiť a stimulovať pečeň, pretože riedi žlč.7. Citrón a limetka majú vysoký obsah draslíka. Draslík je dôležitý minerál, ktorý pracuje s sodíka k vyhladeniu elektrického prenosu v mozgu a nervového systému. Depresia, úzkosť, strach, je často výsledok nízkou úrovňou draslíka v krvi. Nervový systém potrebuje dostatok draslíka a  poskytnúť stabilný signál do srdca. Tak, že sa zdravotný stav vášho srdca určite zlepší po pravidelnom používaní vody s citrónom.8. Okrem toho, že obsahuje vápnik a horčík v dobrú rovnováhu. Vápnik je potrebný pre kosti, zabraňuje  osteoporóze, horčík je dôležitý pre zdravie srdca.9. Pomáha K zriedeniu kyseliny močovej, ktorá spôsobuje bolesť v kĺboch a dnou.

folder_openPřiřazené štítky

Ide o vysoko užitočný domáci prostriedok proti zadržiavaniu vody v otaktiež na omoc pri zbavovaní sa brušného tuku.

access_time02.marec 2020personAlena Haldová

Nekončiace zdravotné prínosy zázvoru boli známe starovekým Číňanom už odpradávna. Moderný svet postupne začína tiež spoznávať jeho úžasné vlastnosti.Zázvor je napríklad plný draslíka a mangánu, ktoré sú zodpovedné za správnu činnosť srdca. Zdravotné účinky zázvoruAk chcete zostať zdravý alebo, ak máte nejaký zdravotný problém a radi by ste sa vyliečili bez liekov (ktoré aj tak väčšinou neliečia, len maskujú príznaky), tak bez pochýb by ste mali zázvoru venovať zvýšenú pozornosť.Okrem srdca je zázvor výborný aj na posilňovanie imunity. Jeho vysoký obsah kremíka chráni kožu, vlasy, zuby a nechty.Je tiež plný vitamínov A, C, E, B-komplexu a niekoľkých ďalších významných minerálov ako horčík, fosfor, železo, zinok, vápnik.O zázvore sa vie, že dokáže účinne odstraňovať a liečiť boľavé zapálené kĺby, čo zdokumentovala štúdia publikovaná v denníku Phytotherapy Reseach.Pomáha aj pri bolestiach a únave svalov.Gingerosoly, účinné látky nachádzajúce sa vo vysokých koncentráciách práve v zázvore, majú silné protizápalové účinky a to zvlášť pri bolestiach členkov, svalov a nervov.Okrem toho, zázvor účinne predchádza a lieči migrény či chronické bolesti hlavy.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Nezaradené na dotaz vody citr��nom

Čajovník austrálsky prírodný éterický vonný olej

access_time29.február 2020personAlena Haldová

Metóda výroby: Destilácia listov a vetvičiek vodnou parou.Vôňa: terpenická, mierne gáfrová vôňa s koreňovým nádychom.Zloženie (INCI): Pure essential Oil Melaleuca Alternifolia (Čajovník austrálsky).Ďalšie informácie:  Používa sa na dezinfekčné účinky so širokým spektrom. Má protibakteriálne, protiplesňové, protizápalové účinky, na vriedky v nose, bolesť ucha, bolesť hrdla, bolesti zubov, boľavé ďasná, akné, rezné rany, infekcie nechtov.– Vnútorné použite (kloktanie): 4 kvapkami čajovník prírodný éterický vonný olej v 1 dl vody pri bolestiach hrdla, pri boľavom ďasne, aftách, zápachu úst. Kloktanie 2x denne prispieva k potlačeniu rastu baktérií, znižuje sa krvácavosť ďasien.– Inhalácia: inhalácia s 10 kvapkami silice v 1 litry vriacej vody (pri kašli).– Vaňový kúpeľ: 5 kvapiek silice do 37 °C vody ( má ukľudňujúci účinok na unavené svaly, pri plesňových ochoreniach pokožky).

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Cestovanie na dotaz vody citr��nom

Slanický ostrov: Za tradičným ľudovým umením jedine loďou

access_time24.február 2020personAlena Haldová

Rozptýlené rodiny sa tam koncom augusta každoročne stretávajú. Pripomínajú si svoje korene, predkov a rodnú zem, ktorú museli opustiť. Bola za tým voda z Oravskej priehrady. Dnes zo zatopenej obce Slanica vytŕča posledný kus pôvodnej slanickej zeme. Ostrov smutný a krásny. Taký, ako umenie.  Kalendár signalizuje príchod mája 1953. Socialisti dokončujú práce na najväčšom umelom jazere na Slovensku. Časť Oravčanov sa teší novej energetickej a vodohospodárskej nádeji, ale aj zbrani proti ničivým povodniam na riekach Orava či Váh. Prichádza skúšobná prevádzka a Oravská priehrada tak v roku 1954 začína žiť vlastným životom. Ten však vyhasol pod hladinou vody v piatich oravských obciach. Obyvatelia Oravských Hámrov, Osady, Lavkova, Ústia, Bobrova a Námestova boli nútení opustiť rodnú hrudu. Niektorých vyhnala až voda pred prahom dverí, a to doslova. Do okolia Trnavy sa sťahovali aj ľudia z rodiska Antona Bernoláka, zo Slanice. Z obce, ktorá stále žije.Slaničania boli vychýrení pláteníci. Obec je taktiež rodiskom prvého kodifikátora spisovnej slovenčiny Antona Bernoláka.Spolu zo Slaničanmi prežil aj barokovo-klasicistický kostol. I keď mnohí z nich tvrdia, že ani ten nedokázali zachrániť. Voda 2. mája 1953 nekompromisne oblapila vyvýšeninu, kedysi pútnické mesto, a vytvorila tak ostrov. Umenia. Druhý prívlastok toho Slanického. Jedného z najnavštevovanejších kultúrnych miest Oravy. A niet divu, prírodná scenéria, tajomná odľahlosť kalvárie či posledné kamenné náhrobky cintorína pridávajú miestu na jedinečnosti, ktorá láka ročne desiatky turistov, ale aj domácich.Niektoré dokumenty nám napovedajú, že Slanický kostol, aký zdobí ostrov dnes, je len matnou spomienkou na originál z 18.storočia. Aspoň čo sa interiéru týka. Pôvodný oltár bol zhotovený za finančnej pomoci zámožných slanických rodín (aj zemianskeho rodu Bernolákovcov) a privezený až z Talianska. V roku 1967 však boli mnohé sochy, obrazy, či jednotlivé časti oltára umiestnené do rôznych kútov Oravského regiónu. Hlavný oltár našiel svoje miesto v Kostole panny Márie v Bzinách.Ostrov je od roku 1973 chráneným, územím. Oravskú priehradu je najlepšie vychutnať si typicky – loďou. Tridsať – minútovú zastávku predstavuje práve Slanický ostrov. Otázkou je, či je polhodina na všetky originálne exponáty ľudovej tvorby postačujúca. V chrámovej časti kostolíka sú vystavené diela so sakrálnou tematikou, prevažne od ľudových rezbárov, kamenárov a maliarov, ktorí využívali techniku polychrómovanej plastiky a maľby na sklo. Symbolom oddaného kresťanského života Slaničanov je každé dielo inšpirované ideálmi kresťanstva, sviatkami cirkevného roka, ale aj gotickou, renesančnou, či barokovou ikonografiou. Mnohé exponáty, ako napríklad drevené sošky zobrazujúce pannu Máriu, sa v dôsledku neúprosného pôsobenia času nezachovali. Neoblomne mu však odolávajú diela slovenských kamenárov v lapidáriách nachádzajúcich sa v okolí kalvárie a kaplniek. Pri kostole, v bývalej hrobke majetného rodu Klinovcov, nájdeme aj expozíciu, ktorá mapuje budovanie Oravskej priehrady, či fakty o zatopených dedinách.V zrenovovanom výstavnom priestore kostolíka nájdeme zbierku tradičnej slovenskej  plastiky  a maľby. 

folder_openPřiřazené štítky