Výsledky vyhledávání v sekci Zaujímavosti na dotaz mal�� sc��na

O rodicoch a detoch

access_time23.február 2020personAlena Haldová

Kupujeme svojim detom z lasky (aj k sebe, aby sme si dokazali, zesme dobri rodicia) autodrahy a domceky pre babiky Barbie.Zabudame vsak, ze potrebuju ine - od mala sprostredkovat podnety a vedomosti zo vsetkych oblasti zivota.Mozeme podporovat urcitu vynimocnu schopnost dietata, spev alebo tenis, a zaradit ho tak medzi tri percenta nadpriemernych, ktori su,mimochodom, v spolocnosti rovnako segregovani ako zdravotne postihnuti. Tak vsak z neho nevychovame plnohodnotnu osobnost.Formovat skolaka je neskoro, sestrocne dieta je uz osobnost, so vsetkym dobrym aj zlym, co sme do neho vlozili. To, ze nedobre niekedy prevlada, nie je zamer, ale nevedomost rodicov. Niekedy sposobena zotrvavanim v jedinom vychovnom vzore, ktorym nas formovalinasi rodicia - varecha je najlepsi vychovny prostriedok. O tom, na coby sme nemali pri vychove dietata v predskolskom veku zabudnut, sme hovorili s detskou psychologickou Dr.Dorotou Kopasovou z Vyskumnehoustavu detskej psychologie a patopsychologie.RITUALY Ked rodicia trojrocnej Vierky chcu, aby zaspala, musia ju najmenej hodinu vozit v aute.,,Dieta v predskolskom veku potrebuje pravidelnost, takmer ritual, v troch oblastiach," vysvetluje D. Kopasova. ,,V jedeni,spanku a pobyte vonku. Predpoludnajsia aj popoludnajsia prechadzka dieta upokojuje, a po jedle potom lahsie zaspi."Ritualy vyzaduju cas, ten vsak oteckovia s mobilnym telefonom zaopaskom a nervozne mamicky nemaju. Vela deti preto tvrdi - najlepsie si rozumiem s nasim Bobikom (cudzim ujom, babickou), lebo oco a mama nemaju cas, necitaju mi rozpravky, lebo som uz velky.,,Deti, ktorym rodicia necitaju rozpravky, maju v porovnani s rovesnikmi znizenu slovnu zasobu materinskeho jazyka," hovori D. Kopasova. Vychadzajuc zjej prieskumov, pocet takychto deti nie je zanedbatelny - az dvadsat percent. ,,A pritom vobec nejde o rozpravky. Ide o komunikaciu rodicas dietatom, vzajomny ludsky emocionalny kontakt, pri ktorom zalezi nie na jeho dlzke, ale na hlbke." Najma pred nocnym spanim je dolezite vyhradit si cas na ritual, pri ktorom dieta patri iba rodicovi a rodic iba dietatu. Ci chce dieta zaspavat samo, s mackom ale borodicom nechame na jeho volbu. Zo zapalenej nocnej lampicky sa vsakna dieta nikdy neprenesie taky pokoj ako z rodica.HODNOTOVA ORIENTACIA Patrocny Lukas sa vyzliekol takmer donaha a pravitkom nahanal svoju mladsiu sestricku.,,Nebola to detska sexualna hra, ale napodobnovanie - tentoraz televizneho hrdinu Herkula," vysvetluje D. Kopasova. ,,Tazko jednoznacne urcit, co moze dieta pozerat, najma ked sestrocni zasvatene hovoria o seriali AktyX a trojrocni poznaju M. A. S. H.Rodicia, ktori dovolia detom pozerat filmy a rozpravky plne nasilia,by si mali najst aj cas na rozhovor o videnom a polozit jedinu otazku- co sa ti na tom pacilo? Iba tak mozno zistit hierarchiu hodnot dietata a usmernit ho spravnym smerom." V normalnom zivote dieta prednasilim neochranime, mozeme ho vsak naucit reagovat tak, aby mu neublizovalo. ,,Neklamme deti," hovori psychologicka D. Kopasova.,,Deti spracuju akukolvek informaciu, podanu primerane ich veku - ajo smrti alebo odchode jedneho z rodicov."Hodnotovu orientaciu dietata mozno zistit aj otazkou, cim by chcelo byt a preco.Ciernym serifom, Donatelom, Supermanom, aby sa ma kazdy bal,bankarom, podnikatelom, aby som zarabal vela penazi - odpoveda v duchu trhoveho mechanizmu kazde stvrte dieta. ,,Prevladat by malai dentifikacia s clovekom, ktoreho ma dieta rado - mamou, ucitelkou,predavackou, soferom autobusu," vysvetluje psychologicka. ,,Pytajte sa deti preco a ovplyvnujte ich nenasilne."MAMA Moja mamicka ma miluje, preto ma neda do materskej skolky.,,Matka ma pravo rozhodnut sa, ci pojde do prace od polrocneho dietata, alebo od patrocneho," hovori D. Kopasova. ,,Mozno ta prva preziva vnutorny konflikt matky a profesionalky, a prave preto popraci venuje niekolko hodin iba hram s dietatom, kym ta druha, kvoli vecnym domacim pracam, nema na dieta ani hodinu. Preto hovorit, ze matka, ktora da dieta do jasiel, nema k nemu emocionalny vztah, je prehnane. Dieta by malo chodit do materskej skoly od troch rokov, aj ked len na dopoludnie."V materskej skolke sa dieta okrem ciela vedomeho vzdelavania vo vsetkych oblastiach nauci komunikovat s inymi dospelymi a ziska socialne kontakty s rovesnikmi.Domov pre neho tvori istotu, do ktorej sa moze vratit. ,,Hoci sa zdoraznuje emocionalny vztah matka -dieta, rodinu tvoria najmenej traja," hovori D. Kopasova. ,,Aj otecako zdroj muzskej identifikacie, ktory nauci deti napriklad zatlctklince. Ulohou muza nie je iba zarabat peniaze, ale aj zorganizovat vylet do zoo."BITKA Lenka nekresli, lebo ma strach zobrat do ruky ceruzky. Otec juraz velmi zbil, ked nimi pokreslila stenu.Peto nema rad tata, lebo ho stale bucha do hlavy.,,Neexistuje rodic, ktoreho by jeho dieta nerozculilo. Bitka je vsak iba odreagovanim, vyjadruje bezmocnost rodica, ale nic neriesi,"hovori psychologicka a spomina na bite deti, ktore uhnu predpohladenim, lebo cakaju uder, obhryzaju si nechty a ticho rozpravaju.,,Skor, nez potrestate dosledky, patrajte po pricinach, len tak naucite dieta vyvarovat sa chyb," hovori D. Kopasova.,,Spravny model vychovy je nie trestom, ale pochvalou a pozitivnou motivaciou -hracky si upratal krasne, ale farbicky nie, ja vsak verim, ze to dokazes. Len nedavat nijaky casovy limit, ten stresuje a neprivadza dieta k cinnosti."Reakciou na zakaz je vzdor, preto ,,prefikany" rodic napriklad nenariaduje plan na vikend, ale da dieta tu moznost volby.PROSOCIALNE SPRAVANIE  s tvorrocna Janka vie napisat svoje meno, ale nedokaze sa rozdelit s detmi na pieskovisku o hracky a kope ich.,,Niektore deti su uz v predskolskom veku velmi tvrde,nepristupne," hovori D. Kopasova. ,,Preto sa uz v materskych skolach pripravuje program prosocialneho spravania, ktory by mal naucit deti empatii, schopnosti vcitit sa do spravania druheho."Prosocialne spravanie mozu rozvijat aj rodicia - vlastny mprikladom ucit nenasiliu, ucte k sebe aj inym, usmiat sa, pochvalit,darovat, podelit sa, pocuvat inych. A niekedy staci len siahnut do kniznice a vybrat tu spravnu rozpravku.  

folder_openPřiřazené štítky

Divertikulitída je ochorenie, ktoré môže vyvolať aj veľa stresu a málo pohybu

access_time24.február 2020personAlena Haldová

Divertikulitída je ochorenie, kvôli ktorému vznikajú na stenách hrubého čreva vydutiny. Aby sme sa vyhli nielen vzniku divertikulitídy, ale rovnako aj problémom pri vyprázdňovaní odporúča sa konzumácia vlákniny a dostatočný príjem tekutín. Svoju úlohu zohrávajú aj probiotiká, keďže tie sa zameriavajú v prvom rade na normálne fungovanie črevnej mikroflóry a rovnako sa zameriavajú aj na posilnenie imunitného systému. Ak má človek oslabený imunitný systém, divertikulitída nemusí byť jediným ochorením, ktoré ho môže postihnúť. Pri ochorení, ako je divertikulitída by si mal človek dávať pozor na to, čo v priebehu dňa prijme. Na toto ochorenie negatívne pôsobí alkohol, cigarety, kofeín, potraviny, ktoré sú vyrábané z bielej múky a ešte aj mastné jedlá. Svoju rolu zohráva aj stres. Viacerí odborníci uvádzajú fakt, že za vznikom viacerých ochorení stojí spôsob životného štýlu. Ľudia si často pod týmto pojmom predstavujú iba stravu a tekutiny. Správny životný štýl k tomu ešte však aj zahŕňa pravidelný pohyb a život bez stresu.

folder_openPřiřazené štítky

Ako si vybrať správnu pôžičku?

access_time25.február 2020personAlena Haldová

Pôžičky Asi každý človek by bol rád keby mal dostatok peňazí, krásny dom, dobrú prácu, no jednoducho povedané, aby bol spokojný. Avšak ako to už býva, dosiahnuť niečo takéto sa podarí len málokomu. Avšak aj bežní ľudia si chcú občas kúpiť niečo, na čo proste aktuálne nemajú. Toto je hlavný dôvod toho, prečo ľudia v súčasnosti čoraz viac využívajú rôzne pôžičky.Trh je naozaj presýtený aj v tejto oblasti, a preto sa nemôžeme čudovať, že ľudia už nevedia čomu veriť a akú pôžičku si vybrať. Veď svet financií je pre bežných ľudí občas dosť záhadný. Aj preto je dobré sa v tejto oblasti obrátiť radšej na odborníkov.Pri pôžičkách platí, že je dôležité si vybrať správneho poskytovateľa pôžičky. A ako ho spoznáte? Hlavne podľa dobrých skúsenosti ľudí, ktorí ponuku takejto spoločnosti využili, ale aj podľa veľkosti, sily, či tradície danej spoločnosti.Pokiaľ však nemáte čas na prieskum trhu a ponúkaných služieb, je ideálne nechať si pri výbere pôžičky poradiť od odborníka. Odborníci na pôžičky totiž pravidelne skúmajú ponuky rôznych inštitúcií, a na základe svojich zistení klientom radia  využiť naozaj tie najvýhodnejšie ponuky.Nech už teda potrebujete akúkoľvek sumu – desiatky, stovky či tisícky eur, veríme,  že si nakoniec vyberiete správneho poskytovateľa pôžičky s ktorým budete spokojní a svoje peniaze si užijete tak, ako chcete.

folder_openPřiřazené štítky

Apiterapie

access_time25.február 2020personAlena Haldová

 „už vieme, ako na to, ak chcete byť zdraví.“ Nie je to tak dávno, keď naši predkovia dávali denne na svoj stôl najmä to, čo si dopestovali na svojich poliach, v záhradách, čo im poskytli lúky, lesy, príroda, čo im zo seba nezištne darovali zvieratá a nám všetkým tak dobre známe a usilovné včely. Aj Vy by ste chceli zdravé potraviny, prírodné sladidlá, naturálne liečivá, zdravé ovocie, nechemizovanú zeleninu ? Iste taký je trend, ktorý si tentokrát nevyžiadala pani móda. Po zdravom ovocí, chrumkavej zelenine, po sladkom mede volá naše zdravie.Nuž, a takému volaniu neodolali ani Michal Goroľ a Iveta Krajňáková, zakladatelia spoločnosti Etami, ktorí sa venujú distribúcii a propagácii včelích produktov a apiterapii. Skôr ako sa z nich stali nadšení propagátori produktov včiel, precestovali tisícky kilometrov, navštívili špecializované výstavy, apiterapeutov i závod v ďalekom Perme, kde sa produkty vyrábajú.  Tak, tomu sa hovorí dôležité životné rozhodnutieMichal Goroľ začal včeláriť v osemdesiatych rokoch minulého storočia. „Vzťah k včelám sa u mňa rodil postupne a tajomný život včelieho spoločenstva ma nakoniec dostal“, vracia sa v spomienkach do obdobia, keď pracoval v Košiciach. Po práci obvykle oddychoval na chalupe, kde cez plot často pozoroval suseda, včelára. Čím viac sa o včely zaujímal, tým viac ho lákalo mať svoje vlastné včelstvá. Nakoniec padlo rozhodnutie a nový hrdý včelár svoje prvé školské včelárske začiatky úspešne prekonal pod dohľadom suseda, skúseného včelára.  V 90. rokoch museli včielky ustúpiť smelým podnikateľským plánom, pre ktoré na pár rokov na včelárenie neostával čas. Ako podnikateľ opustil na čas včelie spoločenstvá a prácu s nimi vymenil za manažérske spravovanie rodinnej firmy. No včely sa nevytratili ani z jeho mysle a ni zo srdiečka„ a tak sa k nim vrátil opäť v roku 2008. Podnikateľ môže hrať golf, alebo tenis, chodiť na ryby alebo poľovať. A môže aj včeláriť. „Bral som to ako koníček, ako relax a odpútanie od starostí, ktoré prináša podnikateľský život,“ hovorí. Navyše do krásneho čistého prostredia v Habure, kde v súčasnosti žije, včely jednoducho patria. Sú tam doma rovnako ako Michal Goroľ a žijú spolu v nádhernej symbióze človeka s prírodou. „Včelám vďačím za svoje zdravie, ba možno aj za život“V roku 2013 prišiel zlom. „Moje srdce zaplatilo daň za hektický podnikateľský život. Dostal som infarkt. Zrazu som sa zastavil a zamýšľal som sa nad tým, ako ďalej naložím so svojím zdravím. Bral som to ako výstrahu, ako memento, ako podnet zmeniť životný štýl tak, aby sa mi vrátilo späť zdravie, energia, sila a chuť popasovať sa ešte so životom. Pomohli mi moje včely,“ priznáva Michal Goroľ. Tak sa začala cesta za zdravím cez produkty včiel, ktoré čoskoro začali „opravovať“ pošramotené zdravie nielen pána Goroľa, ale pomohli už mnohým v rodine i mnohým známym.  Zanietený včelár sa začal vzdelávať viac a viac, zaujímali ho výskumy a výsledky liečby včelími produktami aj v zahraničí. Tak sa v  mestečku Dolina sa na stretnutí Zakarpatských včelárov zoznámil s lekárkou, ktorá lieči pomocou včelích produktov. „ Fascinovala ma u nej terapia, ktorá spočíva v ležaní nad úľmi a inhalovaní výparov, ktoré sa uvoľňujú z úľov plných pracovitých včielok, ktoré nerušene žijú svoj obvyklý denný rytmus. Okrem toho, že ide aj o výbornú formu relaxu, na človeka pôsobí tiež silové pole včiel,“ hovorí Michal Goroľ o pobyte jedno a trojlôžkovom domčeku, v ktorom sú osadené včelie úle. Netrvalo dlho a podobný domček si haburský včelár postavil aj pri svojom dome. „ Takáto terapia je vhodná pre astmatikov a pri ochoreniach dýchacích ciest. Do vzduchu sa uvoľňuje med, peľ, propolis, materská kašička. Dokonca, ak niektorý orgán v tele človeka nepracuje tak, ako by mal, a preto má inú frekvenciu a včely „upozornia“ na problém. Človek cíti mikrovibráciu, mravčenie. Dobre je začať s pätnásťminútovým pobytom, a sledovať krvný tlak, lebo pobyt v domčeku ho zvyšuje. Vhodných je 10 až 15 pobytov. Máme to overené, lebo už tri roky domček využívame,“ dopĺňa Iveta Krajňáková. Poďte s nami za apiterapiou cez hory a dolyVôbec to nie je prehnané pozvanie, veď v roku 2013 Michal Goroľ a Iveta Krajňáková precestovali naprieč po Ukrajine odhadom 12 000 kilometrov. „Na cesty nás vyhnal záujem o apiterapiu, teda liečenie včelími produktmi. Dozvedeli sme sa, že na Kryme pôsobí lekár, ktorý s apiterapiou dosahuje výborné výsledky. Išli sme tam. U nás je to len v začiatkoch, kým na Ukrajine, v Číne, v Rusku, Rumunsku, Bulharsku je táto alternatívna známa a rozšírená,“ vysvetľuje pani Iveta. Keďže Habura podpísala družobnú zmluvu s Veľkými Soročincami, dvojica sa dostala do Poltavy na exkurziu do včelnice, ktorá sa špecializuje na produkciu materskej kašičky. „Materská kašička sa aplikuje buď priamo ako čistá 100 percentná, alebo zmiešaná s medom. Sami sme začali produkovať materskú kašičku pre vlastnú potrebu. Je to veľmi zložitý proces a vyžaduje si plné nasedenie včelára,“ vysvetľuje Michal Goroľ. Postupne zvládli problematiku peľovú, propolisovú, výrobu tinktúr i miešanie mastí. V pátraní po včelích produktoch, liečbe nimi a profesionálnom využití však neúnavne dvojica nadšencov pátrala ďalej. Tajomstvá profesionálnej liečby včelími produktami odhalenéV októbri sa v Kyjeve konala svetová výstava včelárov a včelárstva Api mondia 2013. Zastúpenie malo aj Slovensko. Získalo 18 rôznych ocenení. Tu sa po prvý raz zoznámili so spoločnosťou Tentorium z  ruského Permu a s jej produktmi. Ich základom je včelia produkcia: peľ, med, materská kašička. Doplnené sú fytoproduktmi. Modernou technológiu spoločnosť dostáva produkty včiel do formy dražé, vyrába oleje, balzamy, masti. Zaslúžený obdiv a nadšenie priniesť tieto informácie aj k nám na Slovensko spôsobili, že ešte v decembri toho istého roku odleteli do Permu. Najprv si prezreli produkciu priamo v závode, do ktorého moderné technológie naprojektovala nemecká firma. Nie je to žiaden módny výstrelok, tunajší ruskí odborníci majú v tomto smere za sebou 26-ročnú prax, skúsenosti, testy a výskumy. Špecializované sanatórium, v Perme využíva všetky dostupné formy apiterapie. Pozoruhodné je, že využívajú aj liečbu včelím jedom. Terapia včelím jedom bola využívaná v starovekom Egypte, Grécku či v Číne. Na liečbu artritídy a ďalších zdravotných problémov používal včelí jed vraj aj praotec medicíny grécky lekár Hippokrates. V permskom sanatóriu lekári a fyzioterapeuti jed vpichujú do akupunktúrnych bodov. Úspešne liečia najmä ekzémy, psoriázu, kardio-vaskulárne choroby i ochorenia tráviaceho traktu a reumatizmus, teda civilizačné choroby, ktoré trápia čoraz viac ľudí aj u nás“, sprostredkúva zážitky Iveta Krajňáková.  A máme to na Slovensku! Čo ďalej?Návšteva v Perme nadšencov využívania včelích produktov Michala a Ivetu ešte viac utvrdila v rozhodnutí dostať výrobky firmy Tentorium na Slovensko. Nekonečný proces certifikácie trval rok. Ale všetko dobre dopadlo a prvá zásielka produktov dorazila vlani v septembri. Rozbehol sa internetový predaj a propagácia produktov a smelé plány nadobúdajú nové rozmery. „ Predaj má už dnes medzinárodný charakter. Postupne chceme napájať ďalšie krajiny Európskej únie. Máme prvé odozvy z Bulharska, Talianska, Litvy, Nemecka,“ hovorí Iveta Krajňáková. Pripravuje sa anglická, nemecká a ruská mutácia internetovej stránky. Pred slávnostným uvedením do života je aj kniha Praktická apiterapia, preložená z ruského originálu do slovenčiny.  Zdraví a krásni ako Kleopatra – už vieme v čom tkvie jej tajomstvoKleopatra je známa predovšetkým svojou prirodzenou krásou vraj s nádherne žiarivou pokožkou. Čo určite potvrdzujú historické argumenty je fakt, že poznala a denne hojne využívala zázračné účinky medu a medových produktov. Nuž a čo my? Nevyužijeme to, čo veky pomáhalo ľudstvu v ceste za zdravím?Produkty včiel sú vhodné pre každého, no poznanie správneho užívania je však podľa slov Krajňákovej veľmi dôležité. „Med môžeme konzumovať každý deň, je to zdravá podoba sladidla. Peľ, propolis, materskú kašičku v intervaloch. Výnimočnosťou sa vyznačuje peľ, ktorý je potravou nielen pre včely, ale aj pre ľudský organizmus. Obsahuje 30 percent bielkovín, minerály, vitamíny, beta-karotén, 22 aminokyselín. Regeneruje bunky, čistí pečeň, blahodarne vplýva na žlčník, tráviaci trakt, na kardio-vaskulárny systém. Je vhodný aj pre malé deti. Pre dospelých sa odporúča jedna polievková lyžica denne, pre deti dve kávové lyžičky. Jedna polievková lyžica peľu je ako sto gramov mäsa,“ vysvetľuje. Tu sa žiada zdôrazniť, že peľ, ktorý včely pozbierajú z rastlín, nie je totožný s peľom, ktorý sa nachádza v ovzduší. Včela doň pridáva vlastné enzýmy a neutralizuje tým alergénne zložky.  Organizácia Spojených národov bije na poplachZachráňme včely, zachránime sami seba! Ako uvádza portál aktuálně.cz „Expertná komisia Organizácie Spojených národov vydala znepokojujúcu správu o stave svetového včelstva. Záhadný úbytok včelej populácie, ktorý je dlhodobo pozorovaný v Európe a odnedávna aj v Amerike, sa rozšíril už aj do Japonska, Číny a Egypta.“ Včelám škodí úbytok kvitnúcich rastlín, znečistenie životného prostredia, používanie toxických pesticídov alebo aj veľké zmeny klimatických podmienok. Dokonca odborníci zvažujú, či včelám neškodí aj signál mobilných telefónov. Azda najznámejší výrok 20. storočia o včelách patrí Albertovi Einsteinovi :"Ak uhynie posledná včela, ľuďom zostávajú štyri roky života."Nuž mali by sme tieto varovania brať vážne a starať sa o včely možno práve tak, ako Michal Goroľ, ktorý by rád svoje skúsenosti s včelími produktami odovzdal čo najväčšiemu množstvu ľudí. Nie každý z nás môže byť včelárom, ale pre svoje prostredie môžeme urobiť veľa. Zdravé včelstvá sa nám odmenia svojimi produktami, ktoré pomôžu chrániť a udržiavať naše zdravie. A aká je rada na záver?„Dnes je doba rýchla a pri chorobe chce každý okamžité riešenie. Tabletku, ktorej účinok sa prejaví do niekoľkých minút. Toto je prírodná, tradičná forma liečby, vyžaduje si čas, pravidelnú aplikáciu. Pomalým riešením si človek „optimálne“ nastavuje organizmus. Stojí za to, vyskúšať ju,“ uzatvára Michal Goroľ. 

folder_openPřiřazené štítky

Vysokoškolské stravovanie

access_time25.február 2020personAlena Haldová

Začlenenie do študentského života znamená prírastok vedomostí, spomienok a niekedy aj kilogramov navyše. Napchať sa do maturitného obleku na štátniciach, je niekedy sci-fi kombinované s komédiou. Za 5 rokov na výške som videla, že študentská kuchyňa, rovná sa rýchle jedlo, jedlo na “stojaka”, do ruky kým sa študent presúva medzi prednáškami, hotové a najlepšie aj dojedené za pár minút, …Internát je vytúžené miesto. Naplnenie túžob o samostatnom rozhodovaní. Samozrejme už dosť dlho nad tebou nikto nestojí aby ti povedal: “Jednu lyžičku za sestričku, druhú … ” ale aj tak je to teraz iné, celé len na tebe. Áaaaaaano, a teraz si dám čokoládu ešte pred večerou.Tak aká je študentská realita? Obľúbené sú rýchle cestoviny, polotovary, donáška pizze chodí na internát častejšie ako MHD a polohy rýchlych občerstvení študent ovláda lepšie ako otčenáš. V škole kopec stresov, lebo aj keď si prečítaš článok o organizácii času, aj tak sa to nakoniec nejako nakopí … a na výtvory šéfkuchára bez čapice jednoducho nie je čas.No a čuduj sa svete (alebo aj nečuduj), okrem povinností sa kopia aj kilogramy tuku.Mysli skôr, než tvoje brucho bude vyzerať ako pred súťažov: Čím viac pásikov, tým viac *nemenovaná športová značka*.Opačný prípad je nezdravý úbytok na váhe. Všetky takéto zmeny sú vo väčšine prípadov spôsobené nesprávnym výberom potravín, veľkým stresom počas skúškového obdobia, prejedaním sa, nedostatkom spánku, zlými stravovacími návykmi, obmedzím pohybových aktivít (platí najmä pre bývalých športovcov) a tak ďalej.Nechceš byť šampiónom v počte pásikov na bruchu? Čo teda robiť? Tak napríklad:1.) Začni deň s raňajkamiRanná  dievčenská kovbojka ohľadne oblečenia a maľovania je nám všetkým známa. Nezostane čas na raňajky? Mysli na svoje zdravie a oblečenie si nachystaj už večer, pretože niekto múdry raz povedal, že raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa. Napriek svojej ošúchanosti je tento výrok stále pravdivý.2.) Obmedzuj rýchle občerstveniePáči sa ti predavačka bagiet? Radšej ju pozvi na rande hneď. Po 50 bagete si ťa už určite všimne a po 70 jej to začne byť podozrivé, ale ak si medzi tým riadne nešportoval, na za začiatku si mal väčšiu šancu.3.) Buď trendy so zdravou desiatouAk sa slovo desiata stratilo z tvojho života niekedy na základnej škole, oznamujem  ti, že táto móda by mala do tvojho života zavítať spolu s jesennou kolekciou. Nezdravý životný štýl je prežitok. Ukáž, že vieš čo je IN a medzi prednáškami si pochutnávaj na pravej študentskej desiate.4.) Konzumuj menej cukru a alkoholuTo, že alkohol má veľa kalórií a zjesť 2 škatule horaliek znamená výživový prešľap asi vieš. Nik nepredpokladá, že sa týchto potešení/nerestí vzdáš úplne. Moc to teda nebudem rozmazávať. Vieš kde je tvoja miera.5.) Úspech je vyvážená stravaAj taký vysokoškolský študent ako ty potrebuje určité množstvo bielkovín, tukov, sacharidov, minerálov a vitamínov. Každý sme individuálny.  Jesť je potrebné, ale vedieť sa najesť rozumne, to je umenie.6.) Nezabúdaj na tekutinyNeuveríš, ale tvoje telo je z 90 % voda. Nežartujem! Takže ak sa nechceš vypariť do vesmíru, musíš sa napiť vody. Teraz som žartovala! Pravda je taká, že nedostatok tekutín spôsobuje bolesti hlavy, nesprávne fungovanie životne dôležitých orgánov a baby, toto je dôležité. Málo tekutín vysušuje pleť a prispieva k tvorbe vrások.Pripraviť si poriadne jedlo na internáte môže byť výzva, ale aj to sa dá naučiť. Portál pre Študenta pripravuje veľa tipov na rýchle, ľahké a cenovo dostupné študentské jedlá.

folder_openPřiřazené štítky

Chcete mať imunitu, ako zo železa, tak zmiešate tieto dva skvelé produkty, ktoré nahradia množstvo drahých liekov

access_time02.marec 2020personAlena Haldová

Zmiešajte kurkumový prášok, jablčný ocot a korenie. Pridajte citrónovú kôru a med. Dobre premiešajte do hladka. Mimochodom, čierne korenie sa pridáva k urýchleniu asimilácii kurkumy, to je vedecky dokázané.Tento zázrak by mal byť v hrnci s pokrievkou a vždy v chladničke!NAČO SA POUŽÍVAPre prevenciu nachladnutia, sezónne alergie a anti-karcinogénne účinky, je nutné použiť 1 polievkovú lyžicu „Golden mix“ Každé ráno.Ak máte pocit, že ste chorý, bude taká zmes iste príde vhod! Jesť 1/2 hodiny zmes každú hodinu 1 lyžičku počas prvých dvoch dní choroby. Potom 1,2 lyžičky každé 2 hodiny pre 3. a 4. deň choroby. Ako medicína 3krát denne až do zbavenia príznakov ochorenia by mali byť konzumované.A čo je najdôležitejšie, hotovú zmes dať do úst a čakať, až sa roztaví. Po použití ihneď piť vodu alebo vypláchnite ústa. Tiež sa zmes môžete na raňajky, rozložiť na krajec chleba alebo sa pridáva do čaju, ale malo by byť pri izbovej teplote.Udržujte tento recept na užitočný liek a pripravte ho svojim milovaným, pretože zdravie je na nezaplatenie!

folder_openPřiřazené štítky