Výsledky vyhledávání v sekci Zaujímavosti na dotaz hovori kopasova

O rodicoch a detoch

access_time23.február 2020personAlena Haldová

Kupujeme svojim detom z lasky (aj k sebe, aby sme si dokazali, zesme dobri rodicia) autodrahy a domceky pre babiky Barbie.Zabudame vsak, ze potrebuju ine - od mala sprostredkovat podnety a vedomosti zo vsetkych oblasti zivota.Mozeme podporovat urcitu vynimocnu schopnost dietata, spev alebo tenis, a zaradit ho tak medzi tri percenta nadpriemernych, ktori su,mimochodom, v spolocnosti rovnako segregovani ako zdravotne postihnuti. Tak vsak z neho nevychovame plnohodnotnu osobnost.Formovat skolaka je neskoro, sestrocne dieta je uz osobnost, so vsetkym dobrym aj zlym, co sme do neho vlozili. To, ze nedobre niekedy prevlada, nie je zamer, ale nevedomost rodicov. Niekedy sposobena zotrvavanim v jedinom vychovnom vzore, ktorym nas formovalinasi rodicia - varecha je najlepsi vychovny prostriedok. O tom, na coby sme nemali pri vychove dietata v predskolskom veku zabudnut, sme hovorili s detskou psychologickou Dr.Dorotou Kopasovou z Vyskumnehoustavu detskej psychologie a patopsychologie.RITUALY Ked rodicia trojrocnej Vierky chcu, aby zaspala, musia ju najmenej hodinu vozit v aute.,,Dieta v predskolskom veku potrebuje pravidelnost, takmer ritual, v troch oblastiach," vysvetluje D. Kopasova. ,,V jedeni,spanku a pobyte vonku. Predpoludnajsia aj popoludnajsia prechadzka dieta upokojuje, a po jedle potom lahsie zaspi."Ritualy vyzaduju cas, ten vsak oteckovia s mobilnym telefonom zaopaskom a nervozne mamicky nemaju. Vela deti preto tvrdi - najlepsie si rozumiem s nasim Bobikom (cudzim ujom, babickou), lebo oco a mama nemaju cas, necitaju mi rozpravky, lebo som uz velky.,,Deti, ktorym rodicia necitaju rozpravky, maju v porovnani s rovesnikmi znizenu slovnu zasobu materinskeho jazyka," hovori D. Kopasova. Vychadzajuc zjej prieskumov, pocet takychto deti nie je zanedbatelny - az dvadsat percent. ,,A pritom vobec nejde o rozpravky. Ide o komunikaciu rodicas dietatom, vzajomny ludsky emocionalny kontakt, pri ktorom zalezi nie na jeho dlzke, ale na hlbke." Najma pred nocnym spanim je dolezite vyhradit si cas na ritual, pri ktorom dieta patri iba rodicovi a rodic iba dietatu. Ci chce dieta zaspavat samo, s mackom ale borodicom nechame na jeho volbu. Zo zapalenej nocnej lampicky sa vsakna dieta nikdy neprenesie taky pokoj ako z rodica.HODNOTOVA ORIENTACIA Patrocny Lukas sa vyzliekol takmer donaha a pravitkom nahanal svoju mladsiu sestricku.,,Nebola to detska sexualna hra, ale napodobnovanie - tentoraz televizneho hrdinu Herkula," vysvetluje D. Kopasova. ,,Tazko jednoznacne urcit, co moze dieta pozerat, najma ked sestrocni zasvatene hovoria o seriali AktyX a trojrocni poznaju M. A. S. H.Rodicia, ktori dovolia detom pozerat filmy a rozpravky plne nasilia,by si mali najst aj cas na rozhovor o videnom a polozit jedinu otazku- co sa ti na tom pacilo? Iba tak mozno zistit hierarchiu hodnot dietata a usmernit ho spravnym smerom." V normalnom zivote dieta prednasilim neochranime, mozeme ho vsak naucit reagovat tak, aby mu neublizovalo. ,,Neklamme deti," hovori psychologicka D. Kopasova.,,Deti spracuju akukolvek informaciu, podanu primerane ich veku - ajo smrti alebo odchode jedneho z rodicov."Hodnotovu orientaciu dietata mozno zistit aj otazkou, cim by chcelo byt a preco.Ciernym serifom, Donatelom, Supermanom, aby sa ma kazdy bal,bankarom, podnikatelom, aby som zarabal vela penazi - odpoveda v duchu trhoveho mechanizmu kazde stvrte dieta. ,,Prevladat by malai dentifikacia s clovekom, ktoreho ma dieta rado - mamou, ucitelkou,predavackou, soferom autobusu," vysvetluje psychologicka. ,,Pytajte sa deti preco a ovplyvnujte ich nenasilne."MAMA Moja mamicka ma miluje, preto ma neda do materskej skolky.,,Matka ma pravo rozhodnut sa, ci pojde do prace od polrocneho dietata, alebo od patrocneho," hovori D. Kopasova. ,,Mozno ta prva preziva vnutorny konflikt matky a profesionalky, a prave preto popraci venuje niekolko hodin iba hram s dietatom, kym ta druha, kvoli vecnym domacim pracam, nema na dieta ani hodinu. Preto hovorit, ze matka, ktora da dieta do jasiel, nema k nemu emocionalny vztah, je prehnane. Dieta by malo chodit do materskej skoly od troch rokov, aj ked len na dopoludnie."V materskej skolke sa dieta okrem ciela vedomeho vzdelavania vo vsetkych oblastiach nauci komunikovat s inymi dospelymi a ziska socialne kontakty s rovesnikmi.Domov pre neho tvori istotu, do ktorej sa moze vratit. ,,Hoci sa zdoraznuje emocionalny vztah matka -dieta, rodinu tvoria najmenej traja," hovori D. Kopasova. ,,Aj otecako zdroj muzskej identifikacie, ktory nauci deti napriklad zatlctklince. Ulohou muza nie je iba zarabat peniaze, ale aj zorganizovat vylet do zoo."BITKA Lenka nekresli, lebo ma strach zobrat do ruky ceruzky. Otec juraz velmi zbil, ked nimi pokreslila stenu.Peto nema rad tata, lebo ho stale bucha do hlavy.,,Neexistuje rodic, ktoreho by jeho dieta nerozculilo. Bitka je vsak iba odreagovanim, vyjadruje bezmocnost rodica, ale nic neriesi,"hovori psychologicka a spomina na bite deti, ktore uhnu predpohladenim, lebo cakaju uder, obhryzaju si nechty a ticho rozpravaju.,,Skor, nez potrestate dosledky, patrajte po pricinach, len tak naucite dieta vyvarovat sa chyb," hovori D. Kopasova.,,Spravny model vychovy je nie trestom, ale pochvalou a pozitivnou motivaciou -hracky si upratal krasne, ale farbicky nie, ja vsak verim, ze to dokazes. Len nedavat nijaky casovy limit, ten stresuje a neprivadza dieta k cinnosti."Reakciou na zakaz je vzdor, preto ,,prefikany" rodic napriklad nenariaduje plan na vikend, ale da dieta tu moznost volby.PROSOCIALNE SPRAVANIE  s tvorrocna Janka vie napisat svoje meno, ale nedokaze sa rozdelit s detmi na pieskovisku o hracky a kope ich.,,Niektore deti su uz v predskolskom veku velmi tvrde,nepristupne," hovori D. Kopasova. ,,Preto sa uz v materskych skolach pripravuje program prosocialneho spravania, ktory by mal naucit deti empatii, schopnosti vcitit sa do spravania druheho."Prosocialne spravanie mozu rozvijat aj rodicia - vlastny mprikladom ucit nenasiliu, ucte k sebe aj inym, usmiat sa, pochvalit,darovat, podelit sa, pocuvat inych. A niekedy staci len siahnut do kniznice a vybrat tu spravnu rozpravku.  

folder_openPřiřazené štítky

Apiterapie

access_time25.február 2020personAlena Haldová

 „už vieme, ako na to, ak chcete byť zdraví.“ Nie je to tak dávno, keď naši predkovia dávali denne na svoj stôl najmä to, čo si dopestovali na svojich poliach, v záhradách, čo im poskytli lúky, lesy, príroda, čo im zo seba nezištne darovali zvieratá a nám všetkým tak dobre známe a usilovné včely. Aj Vy by ste chceli zdravé potraviny, prírodné sladidlá, naturálne liečivá, zdravé ovocie, nechemizovanú zeleninu ? Iste taký je trend, ktorý si tentokrát nevyžiadala pani móda. Po zdravom ovocí, chrumkavej zelenine, po sladkom mede volá naše zdravie.Nuž, a takému volaniu neodolali ani Michal Goroľ a Iveta Krajňáková, zakladatelia spoločnosti Etami, ktorí sa venujú distribúcii a propagácii včelích produktov a apiterapii. Skôr ako sa z nich stali nadšení propagátori produktov včiel, precestovali tisícky kilometrov, navštívili špecializované výstavy, apiterapeutov i závod v ďalekom Perme, kde sa produkty vyrábajú.  Tak, tomu sa hovorí dôležité životné rozhodnutieMichal Goroľ začal včeláriť v osemdesiatych rokoch minulého storočia. „Vzťah k včelám sa u mňa rodil postupne a tajomný život včelieho spoločenstva ma nakoniec dostal“, vracia sa v spomienkach do obdobia, keď pracoval v Košiciach. Po práci obvykle oddychoval na chalupe, kde cez plot často pozoroval suseda, včelára. Čím viac sa o včely zaujímal, tým viac ho lákalo mať svoje vlastné včelstvá. Nakoniec padlo rozhodnutie a nový hrdý včelár svoje prvé školské včelárske začiatky úspešne prekonal pod dohľadom suseda, skúseného včelára.  V 90. rokoch museli včielky ustúpiť smelým podnikateľským plánom, pre ktoré na pár rokov na včelárenie neostával čas. Ako podnikateľ opustil na čas včelie spoločenstvá a prácu s nimi vymenil za manažérske spravovanie rodinnej firmy. No včely sa nevytratili ani z jeho mysle a ni zo srdiečka„ a tak sa k nim vrátil opäť v roku 2008. Podnikateľ môže hrať golf, alebo tenis, chodiť na ryby alebo poľovať. A môže aj včeláriť. „Bral som to ako koníček, ako relax a odpútanie od starostí, ktoré prináša podnikateľský život,“ hovorí. Navyše do krásneho čistého prostredia v Habure, kde v súčasnosti žije, včely jednoducho patria. Sú tam doma rovnako ako Michal Goroľ a žijú spolu v nádhernej symbióze človeka s prírodou. „Včelám vďačím za svoje zdravie, ba možno aj za život“V roku 2013 prišiel zlom. „Moje srdce zaplatilo daň za hektický podnikateľský život. Dostal som infarkt. Zrazu som sa zastavil a zamýšľal som sa nad tým, ako ďalej naložím so svojím zdravím. Bral som to ako výstrahu, ako memento, ako podnet zmeniť životný štýl tak, aby sa mi vrátilo späť zdravie, energia, sila a chuť popasovať sa ešte so životom. Pomohli mi moje včely,“ priznáva Michal Goroľ. Tak sa začala cesta za zdravím cez produkty včiel, ktoré čoskoro začali „opravovať“ pošramotené zdravie nielen pána Goroľa, ale pomohli už mnohým v rodine i mnohým známym.  Zanietený včelár sa začal vzdelávať viac a viac, zaujímali ho výskumy a výsledky liečby včelími produktami aj v zahraničí. Tak sa v  mestečku Dolina sa na stretnutí Zakarpatských včelárov zoznámil s lekárkou, ktorá lieči pomocou včelích produktov. „ Fascinovala ma u nej terapia, ktorá spočíva v ležaní nad úľmi a inhalovaní výparov, ktoré sa uvoľňujú z úľov plných pracovitých včielok, ktoré nerušene žijú svoj obvyklý denný rytmus. Okrem toho, že ide aj o výbornú formu relaxu, na človeka pôsobí tiež silové pole včiel,“ hovorí Michal Goroľ o pobyte jedno a trojlôžkovom domčeku, v ktorom sú osadené včelie úle. Netrvalo dlho a podobný domček si haburský včelár postavil aj pri svojom dome. „ Takáto terapia je vhodná pre astmatikov a pri ochoreniach dýchacích ciest. Do vzduchu sa uvoľňuje med, peľ, propolis, materská kašička. Dokonca, ak niektorý orgán v tele človeka nepracuje tak, ako by mal, a preto má inú frekvenciu a včely „upozornia“ na problém. Človek cíti mikrovibráciu, mravčenie. Dobre je začať s pätnásťminútovým pobytom, a sledovať krvný tlak, lebo pobyt v domčeku ho zvyšuje. Vhodných je 10 až 15 pobytov. Máme to overené, lebo už tri roky domček využívame,“ dopĺňa Iveta Krajňáková. Poďte s nami za apiterapiou cez hory a dolyVôbec to nie je prehnané pozvanie, veď v roku 2013 Michal Goroľ a Iveta Krajňáková precestovali naprieč po Ukrajine odhadom 12 000 kilometrov. „Na cesty nás vyhnal záujem o apiterapiu, teda liečenie včelími produktmi. Dozvedeli sme sa, že na Kryme pôsobí lekár, ktorý s apiterapiou dosahuje výborné výsledky. Išli sme tam. U nás je to len v začiatkoch, kým na Ukrajine, v Číne, v Rusku, Rumunsku, Bulharsku je táto alternatívna známa a rozšírená,“ vysvetľuje pani Iveta. Keďže Habura podpísala družobnú zmluvu s Veľkými Soročincami, dvojica sa dostala do Poltavy na exkurziu do včelnice, ktorá sa špecializuje na produkciu materskej kašičky. „Materská kašička sa aplikuje buď priamo ako čistá 100 percentná, alebo zmiešaná s medom. Sami sme začali produkovať materskú kašičku pre vlastnú potrebu. Je to veľmi zložitý proces a vyžaduje si plné nasedenie včelára,“ vysvetľuje Michal Goroľ. Postupne zvládli problematiku peľovú, propolisovú, výrobu tinktúr i miešanie mastí. V pátraní po včelích produktoch, liečbe nimi a profesionálnom využití však neúnavne dvojica nadšencov pátrala ďalej. Tajomstvá profesionálnej liečby včelími produktami odhalenéV októbri sa v Kyjeve konala svetová výstava včelárov a včelárstva Api mondia 2013. Zastúpenie malo aj Slovensko. Získalo 18 rôznych ocenení. Tu sa po prvý raz zoznámili so spoločnosťou Tentorium z  ruského Permu a s jej produktmi. Ich základom je včelia produkcia: peľ, med, materská kašička. Doplnené sú fytoproduktmi. Modernou technológiu spoločnosť dostáva produkty včiel do formy dražé, vyrába oleje, balzamy, masti. Zaslúžený obdiv a nadšenie priniesť tieto informácie aj k nám na Slovensko spôsobili, že ešte v decembri toho istého roku odleteli do Permu. Najprv si prezreli produkciu priamo v závode, do ktorého moderné technológie naprojektovala nemecká firma. Nie je to žiaden módny výstrelok, tunajší ruskí odborníci majú v tomto smere za sebou 26-ročnú prax, skúsenosti, testy a výskumy. Špecializované sanatórium, v Perme využíva všetky dostupné formy apiterapie. Pozoruhodné je, že využívajú aj liečbu včelím jedom. Terapia včelím jedom bola využívaná v starovekom Egypte, Grécku či v Číne. Na liečbu artritídy a ďalších zdravotných problémov používal včelí jed vraj aj praotec medicíny grécky lekár Hippokrates. V permskom sanatóriu lekári a fyzioterapeuti jed vpichujú do akupunktúrnych bodov. Úspešne liečia najmä ekzémy, psoriázu, kardio-vaskulárne choroby i ochorenia tráviaceho traktu a reumatizmus, teda civilizačné choroby, ktoré trápia čoraz viac ľudí aj u nás“, sprostredkúva zážitky Iveta Krajňáková.  A máme to na Slovensku! Čo ďalej?Návšteva v Perme nadšencov využívania včelích produktov Michala a Ivetu ešte viac utvrdila v rozhodnutí dostať výrobky firmy Tentorium na Slovensko. Nekonečný proces certifikácie trval rok. Ale všetko dobre dopadlo a prvá zásielka produktov dorazila vlani v septembri. Rozbehol sa internetový predaj a propagácia produktov a smelé plány nadobúdajú nové rozmery. „ Predaj má už dnes medzinárodný charakter. Postupne chceme napájať ďalšie krajiny Európskej únie. Máme prvé odozvy z Bulharska, Talianska, Litvy, Nemecka,“ hovorí Iveta Krajňáková. Pripravuje sa anglická, nemecká a ruská mutácia internetovej stránky. Pred slávnostným uvedením do života je aj kniha Praktická apiterapia, preložená z ruského originálu do slovenčiny.  Zdraví a krásni ako Kleopatra – už vieme v čom tkvie jej tajomstvoKleopatra je známa predovšetkým svojou prirodzenou krásou vraj s nádherne žiarivou pokožkou. Čo určite potvrdzujú historické argumenty je fakt, že poznala a denne hojne využívala zázračné účinky medu a medových produktov. Nuž a čo my? Nevyužijeme to, čo veky pomáhalo ľudstvu v ceste za zdravím?Produkty včiel sú vhodné pre každého, no poznanie správneho užívania je však podľa slov Krajňákovej veľmi dôležité. „Med môžeme konzumovať každý deň, je to zdravá podoba sladidla. Peľ, propolis, materskú kašičku v intervaloch. Výnimočnosťou sa vyznačuje peľ, ktorý je potravou nielen pre včely, ale aj pre ľudský organizmus. Obsahuje 30 percent bielkovín, minerály, vitamíny, beta-karotén, 22 aminokyselín. Regeneruje bunky, čistí pečeň, blahodarne vplýva na žlčník, tráviaci trakt, na kardio-vaskulárny systém. Je vhodný aj pre malé deti. Pre dospelých sa odporúča jedna polievková lyžica denne, pre deti dve kávové lyžičky. Jedna polievková lyžica peľu je ako sto gramov mäsa,“ vysvetľuje. Tu sa žiada zdôrazniť, že peľ, ktorý včely pozbierajú z rastlín, nie je totožný s peľom, ktorý sa nachádza v ovzduší. Včela doň pridáva vlastné enzýmy a neutralizuje tým alergénne zložky.  Organizácia Spojených národov bije na poplachZachráňme včely, zachránime sami seba! Ako uvádza portál aktuálně.cz „Expertná komisia Organizácie Spojených národov vydala znepokojujúcu správu o stave svetového včelstva. Záhadný úbytok včelej populácie, ktorý je dlhodobo pozorovaný v Európe a odnedávna aj v Amerike, sa rozšíril už aj do Japonska, Číny a Egypta.“ Včelám škodí úbytok kvitnúcich rastlín, znečistenie životného prostredia, používanie toxických pesticídov alebo aj veľké zmeny klimatických podmienok. Dokonca odborníci zvažujú, či včelám neškodí aj signál mobilných telefónov. Azda najznámejší výrok 20. storočia o včelách patrí Albertovi Einsteinovi :"Ak uhynie posledná včela, ľuďom zostávajú štyri roky života."Nuž mali by sme tieto varovania brať vážne a starať sa o včely možno práve tak, ako Michal Goroľ, ktorý by rád svoje skúsenosti s včelími produktami odovzdal čo najväčšiemu množstvu ľudí. Nie každý z nás môže byť včelárom, ale pre svoje prostredie môžeme urobiť veľa. Zdravé včelstvá sa nám odmenia svojimi produktami, ktoré pomôžu chrániť a udržiavať naše zdravie. A aká je rada na záver?„Dnes je doba rýchla a pri chorobe chce každý okamžité riešenie. Tabletku, ktorej účinok sa prejaví do niekoľkých minút. Toto je prírodná, tradičná forma liečby, vyžaduje si čas, pravidelnú aplikáciu. Pomalým riešením si človek „optimálne“ nastavuje organizmus. Stojí za to, vyskúšať ju,“ uzatvára Michal Goroľ. 

folder_openPřiřazené štítky

30 minút denne, ktoré zmenia život akéhokoľvek človeka v akejkoľvek situácii.

access_time29.február 2020personAlena Haldová

Najčastejšou príčinou toho, že nám niečo nevyjde býva nedostatok trpezlivosti. Rovnako ako nespútaná túžba dôjsť okamžite k výsledku a splneniu vašich prianí je základom väčšiny neúspechov.Realita je taká, že úspech si vyžaduje čas. A veľký úspech žiada mnoho času.Richard Branson sa nestal miliardárom cez noc. Ani Madonna sa jedno ráno nezobudila ako kráľovná popu. A David Beckham sa nestal špičkovým futbalistom behom niekoľkých tréningov.Existuje viacmenej spôsob, ktorý zaberá u akéhokoľvek človeka a v akejkoľvek situácii. Veľa ľudí ho dokonca pozná, ale nikto ho nepoužíva. Prečo? Pretože je oveľa jednoduchšie počkať, nech im svet sám spadne k nohám. Avšak v tomto prípade svet sa neponáhľa aby ich prianiu vyhovel.V tomto článku vám predstavíme jednoduchú metódu, ktorá vás určite dovedie k úspechu. Volá sa ,,teória polhodiny.“Jej výhodou je, že ju môže robiť úplne každý. Hlavnou myšlienkou je každodenné polhodinové opakovanie jednej neveľkej úlohy. Neskôr podľa miery zdokonaľovania skúšame úlohu, ktorá je zložitejšia.Zdá sa vám to príliš jednoduché? Boli by ste však udivení, ako mnoho ľudí hovorí o banalite tejto metódy, bez toho aby ju aspoň jedenkrát vyskúšali. V praxi to môže napríklad znamenať, že polhodinu každý deň venujete čítaniu. To je maličkosť čo poviete? V priebehu jedného roka však takto môžete prečítať aj 24 kníh, čo je viac ako väčšina ľudí prečíta za 10 rokov!Polhodinu denne môžete venovať štúdiu cudzieho jazyka alebo získaniu iných užitočných vlastností. Prehlbujte si znalosti o problémoch, ktoré vás zaujímajú, a doháňajte nedostatok skúsenosti. Využite polhodinu denne k naplneniu svojho životného sna. Zaoberajte sa tým, čo ste stále odkladali pre nedostatok času. Po určitej dobe pestovania metódy ,,teórie polhodiny“ napríklad po polroku, sa obzrite naspäť a spomeňte si, s čím ste začínali.Budete ohromení, o koľko ste sa posunuli na svojej ceste vopred len ta obyčajných 30 minút denne. Pamätajte si, že tak robíte viac ako mnohí ostatní ľudia. A ostaňte trpezlivý! Nečakajte okamžité výsledky. Na všetko treba čas. A čím je váš ciel väčší, tým je treba viac krokov.

folder_openPřiřazené štítky

Veľkonočné sviatky skrývajú v sebe tradíciu, ale aj duchovno

access_time03.marec 2020personAlena Haldová

Magické čaro Veľkej nociVeľká noc bola oddávna symbolom prebúdzajúceho sa života, sily,  plodnosti, ale aj duchovnej kontemplácie. Na Slovensku boli vždy tieto sviatky bohaté  na tradície a zvyky, z ktorých sa mnohé zachovávajú dodnes. Hovorí sa, že by sme mali poznať minulosť, aby sme si vedeli vážiť prítomnosť a orientovať sa v budúcnosti. Veľkonočné sviatky sú k tomu ako stvorené. Pred rokom 1989 boli Veľkonočné sviatky viac menej trpeným duchovným odkazom našich kresťanských koreňov. Oficiálni ideológovia sa síce pokúšali premenovať ich na „sviatky jari“, ale v podstate aj tí najskalnejší komunistickí agitátori sa museli zmieriť s tým, že národ si Veľkú noc jednoducho vziať nedá.OD ZELENÉHO ŠTVRTKUAko už bolo povedané, Veľká noc je pre kresťanov najväčším sviatkom, ktorým si veriaci pripomínajú umučenie, smrť a vzkriesenie Ježiša Krista. Veľkej noci predchádza 40-dňový pôst, pričom  pôstne obdobie sa začína Popolcovou stredou. Počas pôstneho obdobia sa kresťania zdržiavajú zábavy, hodovania, majú sa duchovne obnovovať, zamýšľať nad svojím životom a zúčastniť sa svätej spovede. Zelený štvrtok je spomienkou na ustanovenie sviatosti Oltárnej a sviatosti kňazstva. Pri svätých omšiach sa posväcujú tri druhy oleja: krizma, olej katechumenov a olej chorých. Olej je znamením sily a používa sa pri rôznych sviatostných obradoch (krst, birmovanie, pomazanie chorých, vysviacka kňazov). “Zaväzujú” sa zvony a na znak smútku zostávajú mĺkve. Nasleduje Veľký piatok, kedy sa nekonajú sväté omše a kresťania si pripomínajú utrpenie, umučenie a ukrižovanie Krista. Je to veľký pôstny deň. Kresťania sa zdržiavajú mäsitých pokrmov a dosýta jedia iba raz denne. Počas Bielej soboty sa obrady konajú po západe slnka a podľa tradície je táto noc nocou očakávania Pána, noc bdenia. Začína sa sláviť Kristovo vzkriesenie. Na znak Kristovho zmŕtvychvstania sa zvony opäť rozozvučia. Po veľkonočnom trojdní nasleduje Veľkonočná nedeľa. Je oslavou Kristovho zmŕtvychvstania, víťazného zavŕšenia Kristovho vykupiteľského diela.ĽUDOVÉ ZVYKY A TRADÍCIESymbol nového života, novosti, sa spájal s čistotou. Ak mali mať obradové úkony úspech, ľudia museli obnoviť a vyčistiť svoje príbytky i riad, v ktorom sa chystali pripravovať a konzumovať obradové veľkonočné jedlá. Zelený štvrtok bol deň, keď sa vyháňal dobytok na pašu po prvýkrát. Na dvere stajní sa (okrem iného) kolomažou alebo cesnakom robili kríže, aby chránili dobytok pred strigami. Zlých duchov vyháňali z dediny rapkáče a biče. Konzumovali sa zelené jedlá ako žihľava, špenát, kel, čakanka. Na Veľký piatok sa ľudia kúpali pred východom slnka v potoku, aby nemali vredy, chrasty, lišaje a aby boli po celý rok zdraví. Dievčatá verili, že po umytí budú čerstvé ako lastovičky, nebudú mať pehy na tvári a ak si umyjú vlasy, rýchlejšie im budú rásť. V tento deň vládla magická sila zeme. Bolo zakázané siať a orať, so zemou sa jednoducho nemohlo hýbať. Biela sobota bola dňom prípravy obradných jedál, najmä šunky z bravčoviny (niekde jahňa alebo baránka). Masť zo šunky odkladali ľudia na liečenie rán a mnohí verili, že chráni aj pred hadím uštipnutím. V sobotu sa “pálili judáše” – spaľoval sa oheň starého roka a ľudia zakladali v domácnostiach nové ohne. V nedeľu po omši sa dávali posvätiť jedlá, najmä obradný koláč, zvaný na východnom a strednom Slovensku ,,páska“. Pevné miesto tu mali vajíčka ako symbol kontinuity života. Vajíčko rozdeľoval gazda medzi všetkých stolujúcich. Stolovanie pripomínalo Štedrú večeru. Zvyšky z posvätených jedál sa nesmeli vyhadzovať. Pálili sa, primiešavali dobytku do jedla, alebo sa zakopávali na poli. Veľkonočný pondelok bol časom kúpačky (na východnom Slovensku), resp. šibačky (na západnom Slovensku). Voda má zabezpečiť ženám zdravie a krásu. Robila sa rôzna ľúbostná a erotická mágia, pripravovali sa špeciálne pokrmy, ktoré sa dali zjesť vybranému mládencovi.VEĽKÁ NOC DNESDnešná doba pozmenila aj tvár veľkonočných sviatkov. Na prvý pohľad je to badateľné vo všadeprítomnej reklame, ktorá sa Veľkej noci zmocnila síce v menšej miere ako Vianoc, no predsa nevynechala príležitosť dať aj tejto stáročnej tradícii komerčný podtón. Klasické zvyky sa dodržujú skôr na dedinách a v menších mestách. Pokiaľ ešte v šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch bol Veľkonočný pondelok aj v Bratislave dňom návštev, šibačky a veselých osláv, dnes je čoraz zriedkavejšie vidieť mládencov, či otcov s malými synmi, ako vyzbrojení korbáčikmi a korbáčmi z vŕbových prútikov smerujú do domácnosti, kde majú dievčatá. Július Satinský na veľkonočnú šibačku spomína vo svojej knihe Chlapci z Dunajskej ulice a so svojim typickým humorom popisuje, ako vtedajšia herecká špička na čele s majstrom Zvaríkom križovala ulice nášho hlavného mesta a snažila sa nevynechať jedinú domácnosť svojich hereckých kolegýň, ale aj ostatné famílie s domácimi paniami a najmä dcérami. V ostatných rokoch sa zdá, že nastáva akési opatrné oživovanie tradícií. Možno to súvisí so zvýšeným záujmom o folklór, možno ľudia hľadajú aj čosi iné, ako importovanú konzumnú zábavu. Držme Veľkej noci palce, aby pretrvala a nadviazala na všetko to duchovné a čarovné, čo má v sebe zakódované.

folder_openPřiřazené štítky