Smutná pravda o slovenskom chlebe, ktorý si aj vy kupujete: Enzýmy, éčka, rýchla skaza.

0
293

Bochníky sú schválne nedopečené, napchaté enzýmami a prídavnými látkami (tzv. éčkami) a starý chlieb je rozomletý do cesta.

Toto všetko nájdete v priemernej slovenskej pekárni. Za posledných 20 rokov došlo k dramatickému úpadku kvality tradičného slovenského chleba.

Tuzemskí pekári hromadne opustili tradičný spôsob výroby a miesto kvásku, múky  a vody, bochníky pripravujú z predchystaných zmesí a umŕtvených priemyslových kvasov.

Pôvodnej receptúry sa drží už len malé percento podnikov. Chlieb síce vypadá rovnako ako kedysi, ale tvar, farba a chuť sú vyhnané enzýmami a rôznymi éčkami.

Vďaka nim sa výroba chleba skrátila o viac než polovicu času.

„Keď uberiete z výroby chleba čas, uberáte aj všetky jeho kvality vrátane vône a chuti.“

Okrem toho, že sa z chleba vytratila prirodzená chuť  a vôňa, oveľa rýchlejšie podlieha skaze. Plesnivá pokrievka nie je nič výnimočné už po troch dňoch.

 Ešte pred 20 rokmi pritom potravinárske normy určovali, že chlieb musí vydržať požívateľný 4 dni. Dnes sa záručná lehota u väčšiny chlebov zmrštila na 24 hodín od upečenia.

„Každý chlieb je dobrý, keď je čerstvý. Ale ide takisto aj o to, aby sa dal jesť ešte na druhý alebo tretí deň.“

Bežnou praxou v dnešných v slovenských pekárňach je pridávanie rozmočených nepredaných pecňov do nového cesta, pričom normy dovoľujú, že starý chlieb môže tvoriť kľudne desatinu objemu nového.

Nijak výnimočné nie je ani úmyselné nedopekanie chleba. Ten je potom mäkší a zákazníci ho považujú za čerstvejší. Veľa ľudí vyberá chlieb, práve podľa toho, že ho ohmatajú a vyberú ten mäkký, pretože to je pre nich synonym čerstvého.

No a keď necháte chlieb piecť miesto 50 minút 45 minút, tak je potom mäkší na pocit. A práve toto niektorí pekári robia.

Avšak pekári s predpripravenými zmesami do bochníka, ktoré plesnivejú za 3 dni, nepredstavujú  jediných záporných hrdinov v tejto hre. Ďalšími sú supermarkety, ktoré tlačia pekárne, k čo najnižším cenám a vyberajú od nich rôzne poplatky a zmluvami núti pekárov k dosť nevšednému počínaniu. Slovenský chlieb tak stráca na kvalite…

ZDIEĽAŤ

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here